BlackGrain: Průlom v obsahu bílkovin z řepky pro lidskou výživu?

Avena Nordic Grain, část finské potravinářské skupiny Apetit, vyvinula, novou stabilní ingredienci z rostlinné bílkovinné vlákniny: BlackGrain – černá zrna ze žlutých polí. Od roku 2017 byl prováděn výzkum bílkovin z řepky a vlákninového prášku, který se vyrábí ze semen patentově chráněným postupem. Tímto způsobem chce společnost dát na trh novou rostlinnou bílkovinu, která dosud nebyla dostupná. BlackGrain  je kombinace tři v jednom – rostlinná bílkovina (33-43%), dietetická vláknina (33-43%) a volný řepkový olej (14,22%). Kromě toho, BlackGrain obsahuje celé spektrum esenciálních aminokyselin, omega-3 mastné kyseliny a dodává minerální látky jako vápník a hořčík. Nový návrh potraviny bude nyní postoupen Evropské Komisi a očekává se, že udělá rozhodnutí z hlediska autorizace začátkem roku 2021.